Per què una Mulassa?

La Mulassa de Mataró va néixer al 3 de febrer de l’any 2018 de mans de l’associació Mestres del Gai Saber, amb la necessitat de substituir el capità de cavall del Ball de Gitanes.

Crèiem que una Mulassa era un element poc vist a Mataró i al Maresme. Avui en dia la ciutat gaudeix d’un centenar de gegants (figures humanes) i, per tant, com a “novetat” vam pensar que la idea podia agradar, en general, a la ciutat i, per extensió, a la comarca.

A Mataró hi ha llarga tradició d’entremesos festius. Gràcies a les recerques de Nicolau Guanyabens i Calvet sabem que, després de molts anys d’absència d’elements festius al carrer (durant el segle XIX), hi ha documents del 1848 que expliquen que a la ciutat va haver un projecte de fer una Mulassa, juntament amb una Àliga i gegants. Malauradament, però, aquell projecte va quedar desestimat. Just aquell any s’estrenava la Missa de les Santes i arribava el primer ferrocarril de la península Ibèrica a la ciutat.

Quina és la seva funció?

La Mulassa de Mataró forma part de l’espectacle del Ball de Gitanes de Mataró, que anualment se celebra el dissabte de Carnestoltes. N’encapçala el seguici i substitueix la presència del capità de cavall de la tradició vallesana. També està pensada pel gaudi festiu i social, ja sigui per Catalunya i més enllà, si s’escau.

Com a figura eqüestre que és (de quatre potes), la Mulassa de Mataró està duta per dues persones. Les orelles de cavall no són casual, ja que són un record als Cavallistes que uns anys enrere participaven en el Ball de Gitanes de Mataró.

L’escut, que llueix a la gualdrapa que reposa al seu llom, és una reproducció de l’oficial i normatiu segons la documentació aportada per Protocol de l’Ajuntament de Mataró. La “mirilla” encaironada, i amb quatre barres, recorda de nou l’heràldica catalana. Els colors del vestuari són tres: blau, vermell i daurat. És a dir, els mateixos que el vestuari del Ball de Gitanes, o cosa que és el mateix: la bandera i l’escut de Mataró. La llengua la treu per mostrar la seva bogeria i irracionalitat, tal com li escau per ser la seva espècie. Durant el Ball de Gitanes llueix un frondós ram de Mimosa a la seva boca.

Rebombori de la Mulasssa

El Rebombori de la Mulassa és l’acte propi de la Mulassa de Mataró i obre el Carnestoltes de la ciutat. Tanmateix, se celebra per avisar que al cap d’una setmana, se celebrarà el Ball de Gitanes. La idea és cada any convidar una Mulassa, una bèstia singular i un ball tradicional de l’imaginari festiu del país.

Aquest acte va començar l’any 2015 amb el nom de “Rebombori Gitanero”. L’any 2018, amb l’arribada de la Mulassa a la ciutat, es va decidir canviar el format. Fins al moment,

a la festa es convidaven grups musicals, però aleshores es va decidir començar a convidar també bestiari festiu i altres balls tradicionals.

“Per crear has de ser conscient de les tradicions, però per mantenir les tradicions has
de crear alguna cosa nova.”

Carlos Fuentes