Què és el Folk?

El folk és un mitjà per viure la dansa amb totes les seves potencialitats. Aquí es viu a partir de gèneres de ball estàndards a bona part d’Europa i d’altres de tradicionals dels Països Catalans i de diferents cultures, principalment europees. Actualment considerem gèneres estàndards el vals, la polca, el xotis, la masurca, el cercle circassià i la xampanya.

En l’imaginari col·lectiu contemporani, la sardana apareix com a única dansa catalana, però això no és pas veritat, si bé ni els sardanistes coneixen altres danses ni les saben ballar. El ball pla, les bolangeres, els rotllets o els patatufs eren danses bastant esteses pel país. A tot això hi podem afegir tots els gèneres de ball d’envelat com ara el pasdoble, el bolero, el fox, etc. Molt ballats a les festes majors de tots els pobles i ciutats durant el segle XX.

Pel que fa a les danses tradicionals d’altres cultures, també anomenades danses del món, faríem referència als rondèus o a les borrèies occitanes, als andros bretons, als salts bascos, a les tarantelles i altres gèneres italians, als kalamatianos i altres gèneres grecs, a les danses d’Israel, etc.

Què és +Folk?

Feia temps que un dels membres de Mestres del Gai Saber sovintejava ballades folk en diversos cicles estables o festivitats ocasionals arreu de Catalunya. Amb la inquietud de poder tenir aquí a Mataró un punt de trobada mensual on convidar a músics i balladors, va exposar la seva idea a la resta d’amics de l’associació.

Es tractaria de crear un punt mensual, a la plaça de Santa Maria, amb el patrocini dels comerciants de l’entorn i d’altres punts de la ciutat. Mestres del Gai Saber ºva emprendre, doncs, una nova activitat creant d’aquesta manera un nou punt cultural a la nostra ciutat. No vam poder ni celebrar el 1r aniversari que es va haver d’aturar tot. Però hem creat un precedent que de bon grat intentarem mantenir.

Cartelleria

Posters dels esdeveniments

"Tu potser encara no ho saps, però la dansa existeix en tu, tot el temps. Només cal escoltar, mirar i sentir."

Jacqueline Robinson